Pierrot: AGON – 24 táblajáték a nagyvilágból

A játszható könyv

Megjelenés éve: 2011

Kiadó: Alexandra kiadó

Ismertető

Pierrot táblás játékok iránti szenvedélyének köszönhető mindaz, ami 2011-ben ezzel a könyvvel megszületett. A gyűjtemény huszonnégy táblajátékot tartalmaz játéktáblákkal, magyarázó szövegekkel, figurákkal és dobóeszközökkel. Valamennyi játék izgalmas időutazás távoli korokba és vidékekre Észak-Amerikától Afrikán és Európán át a Távol-Keletig.

Már iskolás korában foglalkoztatta a táblás játékok világa. Később, érett zenészként már nagyobb rálátása volt a különböző korok és kultúrák – elsősorban zenei, hangszertörténeti – hagyományaira, így csak egy oldalirányú lépést kellett tennie (ezúttal sokkal inkább néprajzi oldalról), és segítségére volt etnográfus szakértő is. Először hatalmas, valóságos, és nem virtuális ládákban gondolkodott, amelyek 10-12 táblás játékot rejtenek. Mindegyik pazar kivitelben: fából, fémből, üvegből, agyagból és különleges műanyagból, s hozzá a figurák hasonlóképp, mindegyik egy-egy műremek. A grandiózus kollekciót eredetileg gyűjtőknek szánta volna, és bár a projekt – elsősorban logisztikai és anyagi problémák miatt – nem jött létre, már akkoriban meglepően sok pozitív visszajelzést kapott.

Bizonyára minden másképp alakul, ha Pierrot nem épp abban az időben válik a számítógépes kalandjátékok rajongójává és gyűjtőjévé. A projekt ugyanis ekkor más irányt vett: laza, kalandjátékos történet szövődött a hosszas tanakodás után kiválogatott tucatnyi játék köré, és megszületett Samuel Hunt professzor alakja is, aki épp születési helyükön találkozik ezekkel. Ez a játékterv kapta először az Agon címet, és ebből születtek a számítógépes kalandok.

Az AGON – 24 táblajáték a nagyvilágból az eredeti elképzelés újjászületése. Mindazoknak ajánljuk, akik szeretnek játszani, nyitottak az új és különleges táblajátékok megismerésére.

Ízelítő a gyűjteményből:

agon, bizingo, patolli, puluc, yoté, fanorona, owari, siga, senet, alquerque, tablut, ringo, pah tum, jarmo, rimau-rimau, surakarta, tonkin, o-pat ko-no, yut, hasami shogi